2021-05-22 10:05:45• hírek • Bede Emőke

Internetes csalással gyanúsított személyeknél tartott házkutatást a rendőrség - KÉPEK

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség bűnügyi nyomozói osztályának rendőrei ügyészségi felügyelet mellett négy házkutatást tartottak Bukarestben. Az akció célkeresztjében olyan személyek álltak, akiket informatikai csalással és csalárd pénzügyi műveletek végrehajtásával gyanúsítanak.

A rendőrség szerint a csalók egy apróhirdetési oldalon kutatták fel áldozataikat, majd a kiszemelt hirdetővel egy ingyenes üzenetküldő alkalmazáson keresztül vették fel a kapcsolatot. Az  önmagukat potenciális vevőnek kiadó személyek nagy érdeklődést mutatnak az eladásra kínált holmi iránt, majd azt állították, hogy át is utalták a termék ellenértékét, ám ahhoz, hogy az eladó számlájára is befolyjon az összeg, egy, az apróhirdetési oldal felületének megjelenését teljes mértékben lemásoló weboldalon meg kell adniuk a bankkártyájuk adatait. Ahogy a hirdető megnyitotta a hivatkozást és megadta a kért információkat, a "vásárló" került nyerő pozícióba, hiszen a kártyához tartozó bankszámláról már könnyűszerrel leemelhette a rajta található összeget.


A rendőrség a házkutatások során számítógépes rendszereket, 1.244 pre-pay telefonkártyát, 4 élet kioltására nem alkalmas pisztolyt, 42 bankkártyát, nagyösszegű pénzt, illetve különféle okmányokat és dokumentumokat foglalt le. A nyomozás az akció után is folytatódik annak érdekében, hogy a teljes bűncselekményt felderítsék.










A hatóság továbbra is fokozott éberségre figyelmeztet az ismeretlen forrásokból érkező linkekkel és csatolmányokkal kapcsolatban, illetve azt tanácsolja, hogy alaposan vegyük szemügyre a kapott üzeneteket, hiszen egy-egy kifejezésbeli vagy helyesírási hiba már gyanúra adhat okot. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a megbízható apróhirdetési oldalak csak akkor kérik a felhasználó kártyaadatait, ha az érintett valamilyen plusz szolgáltatásért fizetne, pl. a feladott hirdetés kiemelése


„Ha Ön is hasonló csalás áldozata lett, azonnal értesítse a bankját az esetről, és kérje a kártya zárolását és az esetleges tranzakciók leállítását. Ha az elővigyázatosság ellenére mégis anyagi kár érte, arra kérjük, tegyen feljelentést a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség székhelyén, Szatmárnémetiben, az Alexandru Ioan Cuza utca 5. szám alatt vagy a cabinet@sm.politiaromana.ro oldalon” – írta korábbi közleményében a hatóság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: